Helweek – Jij liever dan ik

Het begon in een café in Groningen. Vriendin Ina en ik zijn, zoals meestal, verwikkeld in een diep gesprek over hoe het leven het best te leven. Ina komt uit Duitsland en heeft kort blond haar met een lange dreadlock achter haar linkeroor, die net over haar schouder valt. Ze weet me altijd te inspireren.

Ik vertel haar dat ik het moeilijk vind te accepteren dat ik een vaste baan heb. Een fantastische baan. Maar wel een fulltime baan, die ik de rest van mijn leven bij wijze van spreken nog zou kunnen hebben. En dat is eng als je 23 bent. Want dat betekent dat je voor het eerst de definitie van sleur gaat begrijpen.

Ina kijkt me begripvol aan en zegt: ,,Weet je, Marjolein. Ik heb een vriendin die ooit de ‘Helweek’ deed. Dat is heel stoer. Je stelt jezelf allemaal extreme uitdagingen en die moet je in een week tijd uitvoeren. Zo mag je een hele nacht niet slapen en dwing je jezelf om grenzen te verleggen. Om het uiterste uit jezelf te halen.”
Helweek-voorplat
Ze vertelde het met zo’n vuur en passie, dat ik toen ik thuis kwam in een impulsieve bui meteen het boek bestelde. Of tenminste, dat deed ik in gedachten. Want ik ben de grootste uitsteller die je je kunt voorstellen. De afwas blijft rustig een week staan. Wat zeg ik. Anderhalve week, want dan heb ik geen borden meer over. Dat ik journalist werd, ontstond uit pure noodzaak. Zonder deadline gebeurt er niets.

Zo komt het dat ik een maand na het inspirerende gesprek het boek ‘Helweek’ bestel. Helweek is namelijk niet zomaar een week, het is bedacht door een Noorse oud-militair, genaamd Erik Bertrand Larssen. Toen hij in het leger zat, verbaasde het hem hoeveel de introductieperiode met hem deed. Hij zag voor het eerst dat hij veel meer kon dan hij ooit gedacht had. Later werd de militair een mental coach en werkte hij zijn ervaringen uit tot een Helweek.

De regels zijn als volgt:
* Start maandagochtend en stop zondagavond
* Sta elke ochtend om 5.00 uur op
* Ga elke avond om 22.00 uur naar bed
* Werk extreem hard, wees gefocust en plichtsgetrouw
* Ben bewust van jouw modus en focus
* Ga weloverwogen om met verschillende rollen
* Ben de hele week positief en handel oplossingsgericht
* Ben daadkrachtig en proactief
* Neem kwalitatieve rust
* Besteed extra aandacht aan kleding en uiterlijk
* Laat alle privéaangelegenheden tot de avond wachten
* Gebruik geen social media onder werktijd
* Beperk gesprekken met collega’s tot een minimum
* Sport minstens één keer per dag
* Eet de hele week gezond
* Laat de tv uit

Morgenochtend start het helse avontuur en is om vijf uur opstaan de eerste opdracht om mijn dagelijkse routine te doorbreken. Mijn goede gewoontes versterken en de slechte gewoontes veranderen. En tot die tijd het boek uitlezen, want uiteraard heb ik dat ook uitgesteld tot het aller-allerlaatste moment.

Wish me luck!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s