Helweek dag 3 – Dit kan ik!

Eigenlijk ben ik altijd moe. En eigenlijk stel ik alles standaard uit naar straks. Of morgen. Sterker nog. Zelfs als ik auto rijd, stel ik het moment van inhalen uit tot het laatste moment. Een collega van me durft al nauwelijks meer bij me in de auto te zitten.

De gedachte ‘ik ben moe’ komt op een gemiddelde werkdag misschien wel tien keer in m’n hoofd. Als ik ’s ochtends opsta en op de snooze knop druk. Als ik een halfuur later uit bed stap. Als ik gapend onder de douche sta. Een uur later tijdens de vergadering op werk. Rond vier uur, wanneer ik plotseling een nieuwe klus krijg. Om zeven uur ’s avonds als ik nog moet koken. Na het eten, wanneer ik moet opstaan van de bank om af te wassen. Maar dan vertik ik het. Ik sta niet meer op van de bank. Want op dat punt dacht ik al zo vaak ‘ik ben moe’, dat ik besluit om het afwassen nog éventjes uit te stellen en de rest van de avond series te kijken.

Deze week doe ik dat niet. Want nu mag ik niet moe zijn. En niets uitstellen. Geen series kijken. Waar ik trouwens toch geen tijd voor heb. Maandag zette ik een knop om en bande ik de gedachte ‘ik ben moe’ volledig uit m’n hoofd. Sindsdien doe ik alles direct: geen uitstelgedrag meer. Natuurlijk ben ik doodop. Kapot zelfs. Maar ik voel me springlevend. Sterker. Zelfverzekerder. Zelfs een beetje trots op mezelf.

Het is zes uur ’s ochtends en ik zit op de stoep voor mijn huis. Voor me staat mijn fiets ondersteboven, met het zadel op de grond. Een blauwe paraplu hangt aan de trapper, want het regent dat het giet. Aan het hangslot dat op de grond ligt, zit een kleine sleutelbos. De fietssleutel wil er niet meer uit. Hij zit vast. Alles zit verdorie tegen deze morgen en een halfuur later sta ik vloekend op. De achterband is nog steeds niet gemaakt, ik krijg het hele gebeuren niet meer terug om de velg en tot overmaat van ramp kan ik m’n kapotte fiets niet eens op slot zetten.

En ik ben te laat voor de zwemafspraak met mijn huisgenootje. Gelukkig vindt ze het niet erg en gaan we met de auto naar het zwembad. Lekker alle frustratie eruit zwemmen, denk ik als ik achter het stuur zit. Maar het zwembad is dicht. Zomerstop.

Op dat moment dacht ik aan een bijzondere masterclass tijdens mijn radio-opleiding. Een klasgenoot was ontzettend kwaad, had het helemaal gehad met ‘die hele verdomde masterclass’. En dat was de schuld van de docent. Hij zei het volgende:
,,Weetje”, hij had een beetje een Duits accent. ,,Er zijn twee soorten mensen. Je hebt het soort dat baalt als het even tegenzit en de schuld geeft aan alles. Aan iedereen, behalve aan zichzelf. Zij stoppen en gaan boos naar huis, waar ze nog eens hard met de deur slaan en hun dag compleet laten verpesten. En je hebt het soort dat na een tegenslag ook even baalt, het op zich in laat werken en zich vervolgens herpakt om er nog sterker uit te komen. Ze werken nog harder dan daarvoor en zorgen dat ze de fout niet nog eens maken.” De docent keek het meisje nu recht in de ogen. ,,Je hebt de keuze. Kies je ervoor om boos met de deur te slaan en te stoppen of zie je dit als een uitdaging?”
Het was een moment stil. En toen begon het tieren weer. Het lag verdomme niet aan haar, zei ze nog.

Mijn huisgenoot en ik stappen teleurgesteld in de auto tot ik besef wat voor een zee aan tijd ik nu over heb. Even later breng ik mijn fiets nog snel naar de fietsenmaker, maakte een uitgebreide lunch voor op werk en besloot om ’s avonds te gaan hardlopen. Zo’n stomme fiets en gesloten zwembad krijgen me verdorie niet klein. Dit kan ik!

PS. Voor vrienden/collega’s: morgen mag ik geen social media gebruiken en ben ik alleen per SMS/telefonisch bereikbaar. Morgennacht haal ik een nachtje door en moet ik alle langlopende projecten/to-do-lijstjes afwerken die ik al maanden had staan. De echte uitdaging komt dus nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s