Helweek dag 4 – Kameleon

De kunst van te leven is thuis te zijn, alsof men op reis is. – Godfried Bomans

Als ik bij een vriend thuis ben en hij vraagt: ,,Wat wil je drinken?” is steevast het antwoord: ,,Ik drink wat jij drinkt”. Gewoon, om hem niet tot last te zijn. Want ik wil niemand tot last zijn. En ik mijd conflicten waar ik kan. Ik ga op in de omgeving en pas me aan. Dat is denk ik wat mij een goede journalist maakt: ik ben een kameleon.

Gisteren kon ik aan het einde van de werkdag toevallig een goede vriend meenemen in de auto van Assen naar Groningen. Tijdens de korte reis vertelde ik hem trots over mijn Helweek en dat het zo goed gaat. Ik verwachtte dat hij me zou feliciteren. Maar in plaats daarvan keek hij me wat bevreemd aan. ,,Maar. Het klinkt helemaal niet als een hel. Ik leef eigenlijk altijd zo.”

Ik moest even slikken. Over deze uitspraak heb ik lang nagedacht, want hij maakt me somber. Natuurlijk is het zo: veel mensen leven altijd alsof ze een Helweek hebben. Vroeg opstaan, zaken direct aanpakken, veel sporten, geen tv kijken en ga zo maar door. De meest succesvolle mensen leven actief en intens. Wie ben ik dat ik hier ineens allemaal lof voor moet krijgen?

Ik kan me nog goed herinneren dat ik voor het eerst zonder familie en vrienden op reis ging. Niemand kende me. Niemand wist dat ik best verlegen ben. Dat was een bevrijding. In de nieuwe omgeving had ik overal aandacht voor. Ik zag alles als een uitdaging en deed wel honderd nieuwe dingen op één dag. Ik stond ’s ochtends op om half vier om de zonsopkomst te bekijken, ging met de bus naar een andere grote stad waar ik gelijk een nieuw hostel opzocht en vierde ’s avonds feest met de nieuw gemaakte vrienden.

Als ik op reis ben, durf ik te leven. Dan durf ik plek in te nemen en te zeggen dat ik graag koffie drink met suiker. Dat is voor mij de Helweek: thuis zijn alsof ik op reis ben. Hoewel mijn lijf met de dag vermoeider voelt, mijn wallen groter worden en mijn spierpijn erger, voel ik me steeds sterker. Ik verander mijn dagelijkse leven radicaal. En hoewel veel mensen altijd al zo leven, is het voor mij een grootse overwinning. En daar ben ik trots op.

Opbrengst van Heldag 4: Langer rondje hardlopen dan anders (in de regen!), nieuwe video gemaakt, oude video online gezet, een artikel geschreven voor morgen en goed bijgepraat met twee vriendinnen. Vannacht moet ik de hele nacht wakker blijven en een lange to-do-lijst afwerken. Het thema is: buiten je comfortzone. Angst is het sleutelwoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s