‘Dit hoop ik op mijn zeventigste nog te doen’

13-06-2015 – ‘De reus van de Provence’ wordt de Mont Ventoux genoemd. Vandaag beklimmen 120 lezers van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant deze berg.

AVIGNON Een beetje zenuwachtig zat Eppie Smit (64) gisteren in de bus naar Zuid-Frankrijk. ,,Je weet niet goed wat je moet verwach- ten, hè. Dat vind ik toch best spannend.”

Ineens klinkt een mechanisch pingeltje. Een sms’je. Smit kijkt op z’n telefoon. ,,Kijk!”, zegt hij. ,,M’n kleindochter sms’t. ‘Veel succes opa!’ Schrijft ze. Lief hè.” Een jaar lang trainde Smit drie keer en in de winter zelfs vier keer per week. ,,Dan ga ik spinnen bij een fitnessschool. Eén keer zette ik het apparaat een halfuur op de zwaarste stand. Gewoon, om even te testen hoe het voelt om straks die berg op te gaan.” Maar dat is niet het enige. Zo is Smit samen met zijn vrouw al vijf weken ‘aan de Sonja’. ,,Je neemt je gewicht immers ook mee naar boven. Dus dat scheelt weer 5 kilo.”

Het is niet de eerste keer dat de zestiger zo’n zware tocht fietst. Hij weet wat hij moet verwachten. Zo fietste Smit al tien keer de Elf- stedentocht, zes keer de Amstel Gold Race en beklom hij in 2009 al de Alpe d’Huez. ,,Ja, natuurlijk is het zwaar. Wind tegen, regen in je gezicht en op een gegeven mo- ment doet alles zeer. M’n schou- ders, nek en m’n billen. Maar dan op het einde, oh man dan krijg je vleugeltjes! Bijna bij de top, men- sen die juichen, nog even een sprintje trekken. Heerlijk!” Smit weet niet of het hem lukt in één keer de berg op te komen, ,,Maar boven komen doe ik. En dat hoop ik op mijn 70ste nog te doen. Die ambitie heb ik wel. ”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s