Vanaf 12 mei is in elke podcastapp de nieuwe podcast ‘Buiten de Muren’ te vinden.

In Buiten de Muren volgt podcastmaker Marjolein Knol twee (ex-)gedetineerden op weg naar een leven buiten de muren van de gevangenis. Knol volgt het traject van Harry, die tot twee keer toe iemand vermoordde en van draaideurcrimineel Bram vanaf het moment dat ze de gevangenis mogen verlaten. Waarom is het zo moeilijk om op het rechte pad te blijven?

Tijdens de premiere in De Balie was minister Sander Dekker aanwezig. Ook hij erkent dat er meer begeleiding nodig is voor (ex-)gedetineerden. De uitzending van het debat is hier terug te zien.

Voor de VPRO gids sprak de podcastmaker met redacteur Cecile Elffers: ‘Eenmaal buiten kom je erachter dat je eigenlijk nog niet vrij bent.’ Het artikel is hier te lezen.

In het radioprogramma Nooit meer Slapen mocht Knol een uur lang aanschuiven om te vertellen hoe het idee voor deze podcast ooit ontstond. De maakster is vanwege haar eerdere werk als verslaggeefster, in onder meer rechtbanken, altijd al gefascineerd geweest in het thema van recidive. 

De podcast VINK recenseerde Buiten de Muren, evenals De Lagarde. Beide gaven de serie 4,5 sterren. “De band die Knol met de twee hoofdpersonen heeft opgebouwd, betaalt zich uit in intieme gesprekken over de tegenslagen waarmee ze te maken krijgen.”

Marjolein Knol schoof aan bij De Nieuws BV, een radioprogramma op NPO Radio 1. Wat doet het met iemand om vast te zitten? En wat doet het om weer vrij te komen? Het interview is hier terug te kijken en luisteren.

Ook BNR Nieuwsradio besteedde aandacht aan de podcastserie. Marjolein was te gast bij The Friday Move. Het interview is hier terug te luisteren.

Buiten de Muren is een podcast van NTR, DOCS, Stichting Autres Directions en Aldus’ producties. De podcast is vanaf 12 mei 2021 beschikbaar via NPO Radio 1 en alle podcast-apps.