Het leven van een boerenfamilie verandert ingrijpend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vier generaties praten erover in deze podcastserie van het Drents Archief en RTV Drenthe, die werd gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.
“Ik schrok van de ontberingen die ze meegemaakt hadden. En dat hij het nooit verteld had.” Dat zegt een van de kinderen Nijboer, als hij de oorlogsverhalen van zijn vader en opa hoort. Het leven van de Drentse boerenfamilie Nijboer uit Gieterveen veranderde ingrijpend toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak.
Vier generaties van de familie Nijboer spreken hierover in de nieuwe podcastserie De Hilte 11, Oorlog op de Hondsrug. In vijf delen wordt met oude en nieuwe interviews het verhaal van het leven in de plattelandsgemeente Gieten tijdens de oorlog verteld.
Verhalen over de oorlog
In de jaren tachtig legde onder andere historicus Michiel Gerding verhalen van ‘gewone’ Drenten over de Tweede Wereldoorlog vast: “Vanuit een – ik zou haast zeggen – jeugdige argeloosheid zijn we daarmee aan de slag gegaan. Van jongens, we moeten dit vastleggen! Want het is natuurlijk hartstikke interessant.” Veel van deze verhalen zijn nooit eerder of daarna verteld, zelfs niet aan ouders of kinderen. Michiel Gerding: “Zo weten mensen soms zelfs niet dat ze familie zijn. Zo is er gezwegen. Dat is toch niet goed.” De meeste van deze interviews bleven in het Drents Archief liggen. Tot nu, 75 jaar nadat Nederland werd bevrijd. Podcastmakers Hilde Boelema en Marjolein Knol beluisterden de interviews en waren gelijk geraakt door het verhaal van Geert Nijboer. Daarom verdiepten ze zich verder in het aangrijpende verhaal van deze boerenfamilie uit Gieterveen, die aan De Hilte 11 woonden.
Tweede seizoen
Tientallen Drenten werden in de jaren ’80 geïnterviewd over de Tweede Wereldoorlog. Jarenlang lagen deze interviews op de plank, tot nu, 75 jaar na het einde van de oorlog. Ze vormen de basis van het tweede seizoen van de podcast De Hilte 11. Ook het tweede seizoen werd mogelijk gemaakt door het Drents Archief en RTV Drenthe.
Deze podcast is ook bedoeld als een soort aanmoediging: stop niet met zoeken als je het verhaal van je familie wilt weten.
Marjolein Knol in een interview over deze podcast in Dagblad van het Noorden