Vier generaties van de familie Nijboer uit Gieterveen en een oorlogstrauma. Dat vormt de basis van audioserie De Hilte 11, die sinds zondag te beluisteren is. Makers Marjolein Knol en Hilde Boelema over de serie.

Dit artikel is geschreven door Leonie Sinnema voor Dagblad van het Noorden en verscheen op 20 maart 2020.

Hilde en Marjolein, vertel: waarom wilden jullie juist het verhaal van de familie Nijboer vertellen?

Hilde: ,,Veel verhalen over de oorlog zijn bekend. We wilden niet nogmaals iets maken over Nieuwlande, of de overval op het Huis van Bewaring in Assen. Maar toen stuitten we op dit verhaal in Gieterveen. En daar bleek ook nog eens veel materiaal van beschikbaar in het Drents Archief, zowel Geert Nijboer als één van zijn zoons is in de jaren ‘80 geïnterviewd.” Marjolein: ,,Het lijkt een heel gewoon gezin. Maar ze maken alles mee, alle aspecten van de oorlog. Iedereen kan zich er op een bepaalde manier in herkennen.” Hilde: ,,Het is een verhaal over onderduik, opstand, contact met Joden en een trauma. En dat in een klein dorpje als Gieterveen.”

Als luisteraar hoor je alleen het verhaal. Maar wat komt er nog meer bij het maken van zo’n serie kijken? 

Hilde: ,,Om dit verhaal te kunnen vertellen moet je weten wat er in die regio is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook welke landelijke gebeurtenissen invloed hadden op de familie. Ik ben daarom bij het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, red.) en het Oorlogs- en Verzetscentrum in Groningen geweest en we hebben veel boeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog in Drenthe en in Gieten. Ook spraken we met mensen die de oorlog in Gieten hebben meegemaakt. We hadden uiteindelijk het geluk dat we een buurjongen tegenkwamen die ons op het spoor zette van de familie.” 

Eén van die familieleden is Tweede Kamerlid Henk Nijboer, die we horen in de eerste aflevering. Wilde de familie meteen meewerken?

Marjolein: ,,Hij was meteen heel open naar ons. Dat is heel bijzonder. In onze families, zowel in die van Hilde als die van mij, werd over de oorlog niet gesproken. Met dat idee zijn wij ook opgegroeid. Met die openheid hebben wij geluk gehad. Toch was er ook een familielid niet meteen overtuigd dat we dit verhaal moesten vertellen. Dat is denk ik ook een beetje nuchterheid: waarom ons verhaal, wat anderen is overkomen is toch veel erger? Hij was uiteindelijk heel dankbaar dat we dit toch hebben gedaan.”

Vorige week hoorden familie en betrokkenen het verhaal voor het eerst. Hoe reageerden zij?

Hilde: ,,Heel goed. We krijgen nog steeds mailtjes dat ze zo blij zijn dat het verhaal wordt verteld. Marjolein: ,, De familie heeft het er heel moeilijk mee gehad, maar ze zijn er positief uitgekomen. We hopen dat meer families gaan praten. Dat verhalen niet verzwegen worden. Deze podcast is ook bedoeld als een soort aanmoediging: stop niet met zoeken als je het verhaal van je familie wilt weten.”

Lees hier het hele artikel.