
In de jaren 70 klonk de feministische golf luid in de Randstad, maar wat betekende dit voor vrouwen op het Drentse platteland?
In de nieuwe podcast Het Dorpse Feminisme duikt journalist Marjolein Knol in de verhalen van Drentse vrouwen: van Plattelandsvrouwen tot activisten van FemSoc. Hoe beïnvloedden cursussen, emancipatie en nieuwe idealen hun levens – en wat vonden de mannen ervan?
Gebaseerd op historisch onderzoek en een reportage van schrijfster Lieve Joris, schetst deze vierdelige podcast een uniek beeld van feminisme buiten de grote stad.
Overzicht afleveringen
Aflevering 1 – Maandag is wasdag
“Nog steeds kan ik er wakker van liggen,” zegt Mies Oudijk. Ze is 93 jaar en werkte als juf. De kinderen waren gek op haar. Toch werd ze ontslagen. “Op m’n trouwdag,” zegt Mies. “En ik kan daar nog steeds boos om worden.” Maar ja, wat kon ze doen?
In de eerste aflevering vertellen Mies Oudijk, emeritus hoogleraar moderne geschiedenis Mineke Bosch en onderzoeker Renske van Donk over de aanloop naar de tweede feministische golf.
Aflevering 2 – Plattelandsvrouwen
“We zijn overal geweest, ik vind dus: je kunt overal over meepraten.” Drenthe kende van oudsher veel boerinnen. Uit onderzoek uit 1974 bleek dat 96% van de Drentse boerinnen meehielpen op de boerderij: hooien, kalveren voeren en melken. Steeds meer van hen sloten zich ook aan bij de plattelandsvrouwen en kregen daar bestuurlijke functie, Zoals de nu 83-jarige Ans Stevens: zij kreeg zo de kans zich ook op andere vlakken te ontwikkelen.
Ook vertelt historicus Margreet van der Burg over de ontwikkeling van vrouwen in de landbouw.
Aflevering 3 – De VOS-cursus
In de jaren 70 kwam de VOS-cursus op. VOS stond voor ‘Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving, maar mannen zeiden vaak gekscherend ‘vrouwen oriënteren zich op de scheiding. Boerin Dini Iepema uit Roden deed mee aan de VOS-cursus ‘spreken in het openbaar’. Vijftig jaar later heeft ze haar 5-minutenpraatje dat ze hiervoor schreef, nog altijd bewaard. “Je voelde je vrijer door de cursus en durfde je meer te zeggen.”
In deze aflevering vertelt Janny Roggen hoe zij als raadslid in Vries te maken kreeg met de tweede feministische golf.
Aflevering 4 – Het vrouwencafé
Ook Drentse vrouwen werden steeds zelfstandiger, ze kregen fulltimebanen – soms zelfs als kostwinner, en er ontstonden speciale vrouwencafés, zoals op maandagavonden in Het Keldertje in Hoogeveen. Niet iedereen was blij met deze ontwikkelingen. Er werd vreemd gekeken naar vrouwen die zelfstandig een huis kochten. En ook samenkomsten waarin vrouwen spraken over alles wat hen bezighield, waren voor veel mannen onbegrijpelijk.
Vrouwen die lid waren van FemSoc uit Hoogeveen vertellen in deze aflevering over hun bijeenkomsten in de jaren 80. Ook zijn onderzoeker Renske van Donk en emeritus hoogleraar Mineke Bosch opnieuw aangeschoven.
‘Het dorpse feminisme’ is gemaakt door Marjolein Knol van Langkous Producties in opdracht van het Drents Archief. De podcast kwam tot stand dankzij financiële steun van de provincie Drenthe. Het archiefmateriaal is beschikbaar gesteld door RTV Drenthe. De prachtige muziek uit de jaren 70 komt van Coby Schreier. Eindredactie: Hilde Boelema. Eindmontage: Arno Peeters.