Precies zeventig jaar geleden vertrokken honderden Molukse gezinnen naar Nederland. De mannen waren KNIL-militairen en zij konden niet in Indonesië blijven omdat het daar te onveilig was.

Nederland zou met een oplossing voor de gezinnen komen, maar tot die tijd zouden ze in het voormalige doorgangskamp Westerbork wonen. Het terrein van voormalig kamp Westerbork was omgetoverd tot een Moluks dorp met ruim 2.500 inwoners.

Vanaf 21 maart vertellen vier kinderen in de vierdelige podcast Kamp Schattenberg over het opgroeien in een woonoord ver van huis. Kamp Schattenberg is een podcast over saamhorigheid, heimwee, kattenkwaad, nachtmerries en een vernietigende brand.

Deze podcast maakte ik samen met Hilde Boelema. Mijn rol was vooral die van interviewer en eindredacteur. Hilde Boelema deed de research, schreef de scripts en nam het voortouw in dit project.

Luister in je favoriete podcast-app

Kamp Schattenberg is binnenkort te beluisteren op Spotify, iTunes, Google Podcasts of een van je andere favoriete podcast-apps. Ook wordt de podcast vier weken lang elke zondag tussen 12.00 uur en 14.00 uur in het radioprogramma Drenthe Toen uitgezonden op RTV Drenthe. Aflevering twee verschijnt op 28 maart, aflevering drie op 4 april en de vierde en laatste aflevering is vanaf 11 april te beluisteren.

Kamp Schattenberg is een podcast van RTV Drenthe en het Drents Archief.