De podcast De Hilte 11 is genomineerd voor de NL Award, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van regionale omroepen. De podcast is genomineerd in de categorie ‘Beste audioproductie’.
'Vraag je opa en oma ernaar'
Hilde Boelema en Marjolein Knol maakten De Hilte 11 in het kader van 75 jaar vrijheid. Ze spraken met vier generaties van een boerenfamilie wier leven ingrijpend veranderde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jury: “Je krijgt echt een beeld van het leven van de jonge mensen in oorlogstijd, dat is knap.”
De makers van de podcast – Hilde Boelema en Marjolein Knol – zijn blij met de nominatie. “Het is belangrijk om dit soort verhalen te blijven te blijven vertellen. Ook nu nog. Vraag je ouders of opa en oma ernaar nu het nog kan.”
De andere kanshebber is Duizend Dagen van Omrop Fryslân, een podcast over waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn: naar elkaar omzien. Ook Willem Engel van Rijnmond is genomineerd voor een prijs. De radiodocumentaire gaat in op Viruswaarheid-voorman Willem Engel.
'Terechte nominatie'
RTV Drenthe-eindredacteur Martin van der Veen is blij met de nominaties. “Stijn en Jasper Steenhuis zijn al eens eerder genomineerd. We hopen dat ze nu een award winnen”, zegt hij. “En De Hilte 11 is een kwaliteitspodcast en dus een zeer terechte nominatie. Hilde Boelema en Marjolein Knol hebben zich ontwikkeld als uitstekende podcastmakers, daar zijn we trots op.”
De Hilte 11 is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief en in elke podcastapp te beluisteren.
De Hilte 11 in Dagblad van het Noorden
Vier generaties van de familie Nijboer uit Gieterveen en een oorlogstrauma. Dat vormt de basis van audioserie De Hilte 11, die sinds zondag te beluisteren is. Makers Marjolein Knol en Hilde Boelema over de serie.
Dit artikel is geschreven door Leonie Sinnema voor Dagblad van het Noorden en verscheen op 20 maart 2020.
Hilde en Marjolein, vertel: waarom wilden jullie juist het verhaal van de familie Nijboer vertellen?
Hilde: ,,Veel verhalen over de oorlog zijn bekend. We wilden niet nogmaals iets maken over Nieuwlande, of de overval op het Huis van Bewaring in Assen. Maar toen stuitten we op dit verhaal in Gieterveen. En daar bleek ook nog eens veel materiaal van beschikbaar in het Drents Archief, zowel Geert Nijboer als één van zijn zoons is in de jaren ‘80 geïnterviewd.” Marjolein: ,,Het lijkt een heel gewoon gezin. Maar ze maken alles mee, alle aspecten van de oorlog. Iedereen kan zich er op een bepaalde manier in herkennen.” Hilde: ,,Het is een verhaal over onderduik, opstand, contact met Joden en een trauma. En dat in een klein dorpje als Gieterveen.”
Als luisteraar hoor je alleen het verhaal. Maar wat komt er nog meer bij het maken van zo’n serie kijken?
Hilde: ,,Om dit verhaal te kunnen vertellen moet je weten wat er in die regio is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Maar ook welke landelijke gebeurtenissen invloed hadden op de familie. Ik ben daarom bij het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, red.) en het Oorlogs- en Verzetscentrum in Groningen geweest en we hebben veel boeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog in Drenthe en in Gieten. Ook spraken we met mensen die de oorlog in Gieten hebben meegemaakt. We hadden uiteindelijk het geluk dat we een buurjongen tegenkwamen die ons op het spoor zette van de familie.”
Eén van die familieleden is Tweede Kamerlid Henk Nijboer, die we horen in de eerste aflevering. Wilde de familie meteen meewerken?
Marjolein: ,,Hij was meteen heel open naar ons. Dat is heel bijzonder. In onze families, zowel in die van Hilde als die van mij, werd over de oorlog niet gesproken. Met dat idee zijn wij ook opgegroeid. Met die openheid hebben wij geluk gehad. Toch was er ook een familielid niet meteen overtuigd dat we dit verhaal moesten vertellen. Dat is denk ik ook een beetje nuchterheid: waarom ons verhaal, wat anderen is overkomen is toch veel erger? Hij was uiteindelijk heel dankbaar dat we dit toch hebben gedaan.”
Vorige week hoorden familie en betrokkenen het verhaal voor het eerst. Hoe reageerden zij?
Hilde: ,,Heel goed. We krijgen nog steeds mailtjes dat ze zo blij zijn dat het verhaal wordt verteld. Marjolein: ,, De familie heeft het er heel moeilijk mee gehad, maar ze zijn er positief uitgekomen. We hopen dat meer families gaan praten. Dat verhalen niet verzwegen worden. Deze podcast is ook bedoeld als een soort aanmoediging: stop niet met zoeken als je het verhaal van je familie wilt weten.”
Lees hier het hele artikel.