Recensies over Buiten de Muren

juni, 2021

‘Een journalistieke prestatie van formaat’, schrijft De Volkskrant. En dagblad Trouw: ‘Het resultaat is een meeslepend en intiem inkijkje in een soms keiharde wereld.’

De Volkskrant schrijft...

“Je zou denken dat een gedetineerde aftelt naar de jaren, maanden, dagen en uren tot zijn vrijlating. Eindelijk weer doen en laten wat je wil. Maar de (aanstaande) vrijheid gaat gepaard met veel stress en onzekerheid, blijkt uit de zesdelige podcast Buiten de muren.

Buiten de muren is een journalistieke prestatie van formaat. Zorgvuldig gemaakt, mooi verteld, zonder in clichés te vervallen. Knap om toestemming te krijgen van justitie, gevangenisbewaarders, reclassering en advocaten. Tientallen keren ging Marjolein Knol, die eerder voor RTV Drenthe de podcast Binnen de muren maakte, langs bij Bram en Harry. Ze wint hun vertrouwen, al laten ze nooit het achterste van hun tong zien.

Stukje bij beetje komen we meer over hun leven te weten. Ze hebben, zacht uitgedrukt, geen makkelijke jeugd gehad, maar vervolgens ook de nodige ‘foute’ keuzen gemaakt. Ze zoeken de schuld liever bij de reclassering dan bij zichzelf. Knol vraagt en luistert, maar oordeelt nergens. Al begint ze gaandeweg wel te twijfelen: hebben Bram en Harry spijt van hun misdaden, of van de jaren celstraf die ze daar aan hebben overgehouden?”

Lees hier de hele recensie. Het stuk is geschreven door Bart Dirks en verscheen op 9 juni 2021.

Trouw schrijft...

“Het resultaat is een meeslepend en intiem inkijkje in een soms keiharde wereld. Zonder te veroordelen, maar ook zonder haar eigen verbazing te verliezen, maakt Knol zich die wereld eigen. Ze durft de vragen te stellen die ertoe doen. “Harry ik moet je toch echt even iets brutaals vragen”, zegt ze bijvoorbeeld in aflevering twee. “Je hebt best wel mooie spullen. Ik zie nieuwe schoenen staan, je hebt een mooie koptelefoon, en natuurlijk je auto. Maar je hebt nu vier jaar binnen gezeten. Hoe kom je aan dat geld?”

Dat Knol bij dat doorvragen soms een beetje hakkelt, en zich hoorbaar ongemakkelijk voelt, verbloemt ze niet. Goudeerlijk benoemt ze in de voice-over waar het schuurt, en waar ze zelf verzuimt door te vragen. Soms is die uitleg overbodig, en had ze de opname beter voor zichzelf kunnen laten spreken. Zoals wanneer Harry rouwt om zijn overleden valkparkiet. Het surrealisme van de situatie (een man die twee mensen doodde, maar ontzettend veel moeite doet om het piepkleine vogeltje te begraven) was de luisteraar sowieso niet ontgaan.

Harry en Bram hebben de statistiek niet aan hun kant: een kwart van de ex-gedetineerden belandt binnen twee jaar alweer in de gevangenis. En 70 procent komt binnen zeven jaar weer in aanraking met justitie. Buiten de muren draait boven alles om de worstelingen en de successen van twee door het leven getekende mensen, maar Knol laat ook op een subtiele manier zien waarom zo weinig mensen erin slagen hun leven echt ten goede te keren. Doordat ze direct nadat ze de cel verlaten op straat komen te staan bijvoorbeeld, zoals met de zwaar verslaafde Bram dreigt te gebeuren.

De vraag die overblijft is: behoren Harry en Bram tot de uitzonderingen?”

Lees hier de hele recensie in dagblad Trouw. Het stuk is geschreven door Judith Harmsen en verscheen op 3 juni 2021. Eerder recenseerde Trouw ook de podcast ‘Binnen de Muren’. Lees het artikel hier.

En in de NRC staat...

Dagblad NRC verzamelde aan het eind van 2021 de 21 beste podcasts. Ze tippen onder andere de Deventer Mediazaak, Kassiewijle en Geen Kleine Man. In de lijst is ook Buiten de Muren opgenomen. Carlijn Vis schrijft: “De spanning zit ’m natuurlijk in de vraag hoe lang ze het volhouden buiten en hoe ze omgaan met hun vrijheid. Pakken ze hun kansen om er wat van te maken? En hoe vergevingsgezind is hun omgeving?”

Lees hier het hele artikel. Het artikel verscheen op 22 december 2021.