Slavernij. En de Groningers?

Januari, 2023

Presentator Nathan de Vries (half Gronings, half Ghanees) gaat in deze podcast op zoek naar sporen van het Nederlandse slavernijverleden in ‘zijn’ Groningen. Zijn zoektocht brengt hem bij borgen, kerken, musea en begraafplaatsen. Daar spreekt hij met allerlei Groningers over ons gedeelde slavernijverleden en de doorwerking daarvan op het heden. 

Het slavernijverleden heeft twee kanten, vertelt De Vries aan RTV Noord. ‘Groningen heeft bijvoorbeeld prachtige borgen, met een echte grandeur-uitstraling. Maar als je doorvraagt, zit er ook een ander, pijnlijk verhaal achter’. 

‘Voel je niet schuldig’

De podcast is met name bedoeld om luisteraars aan het denken te zetten. ‘Je hoeft niet boos te zijn of je schuldig te voelen; de slavernij was onderdeel van de vroegere tijdgeest. Maar nu kijken we terug en stellen we vragen. Waar kwamen het geld, de aandelen en de producten vandaan? Dat ging vaak over de rug van totslaafgemaakten.’ 

De podcast begint met een inleidende aflevering, daarna brengt de zestiendelige reeks je naar verschillende Groningse trekpleisters. Bij deze podcast horen drie fietsroutes. Op iedere locatie kun je een A- en B- aflevering luisteren. De A-aflevering vertelt het oude verhaal, zoals te vinden in de toeristische boekjes. De B-aflevering vertelt het nieuwe verhaal over ons slavernijverleden. De routekaarten vind je hier.

Deze audioroute is gemaakt in opdracht van Museum aan de A.

Presentatie is in handen van Nathan de Vries.
Sanne Meijer deed de redactie.
Marjolein Knol was verantwoordelijk voor de regie, opnames en editing.
De eindmontage deed Sander Lambrecht.